top of page

Alquimistes Teatre Llega al Parlament de Catalunya: Un Reconocimiento a la Inclusión y el Arte Comunitario



Alquimistes Teatre ha sido recibido en el Parlament de Catalunya, donde se ha destacado su compromiso con la inclusión y el arte comunitario. Este reconocimiento resalta el impacto positivo de nuestras iniciativas, que promueven la diversidad y la participación a través del teatro.


Este reconocimiento en el Parlament de Catalunya es un testimonio del poder transformador del teatro inclusivo y su capacidad para unir a las personas más allá de sus diferencias.

Som l’Associació Alquimistes teatre de Sta. Coloma de Gramenet, portem 25 anys treballant per la plena inclusió de les persones amb diversitat funcional a través de l’exercici de les arts escèniques. Donem suport a la Companyia Alquimistes Teatre que neix l’any 1998, formada per joves i adults/es, interessats en la cultura i la creació. Donem suport, motivem i acompanyem els actors i actrius del col·lectiu amb discapacitat intel·lectual pel desenvolupament de les seves capacitats cognitives, físiques, i habilitats a través de la disciplina teatral. Lluitem per trobar les infraestructures i els suports econòmics i institucionals per promoure iniciatives, espectacles i programes teatrals. 


El projecte d’Alquimistes s'articula a través de tres branques: primer, l'Artística-creativa; després, la de Sensibilització i promoció del col·lectiu de les persones amb discapacitat; i, en darrer lloc, Participació en les activitats artístiques, culturals i tradicionals de la ciutat. 

La nostra finalitat és Sensibilitzar a la comunitat i abolir els estigmes en relació a les persones amb discapacitat intel·lectual així com fomentar la idea d’una societat inclusiva.

La nostra associació ha aconseguit promoure, afavorir i donar visibilitat a l'activitat d'actors i actrius del col·lectiu amb discapacitat intel·lectual, a la vegada que ens ha estat possible realitzar un nombre considerable de produccions: 13 obres de teatre, 2 curtmetratges, dos documentals, col·laboració amb el Teatre Nacional de Catalunya, un videoclip d’autor i alguns premis  guanyats, com el de San Sebastian, al millor curtmetratge categoria Escoles de Cinema. 


Dins del repertori destaquen obres adaptades de Shakespeare, Molière, Lorca, Orwell i creacions pròpies.  Tot això, es fa possible gràcies al recolzament de les famílies dels actors i actrius i el de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. 


Les peces teatrals les triem basant-nos en els interessos dels actors i actrius com també perquè siguin un desafiament artístic pel col·lectiu. Amb això vull dir que moltes persones del grup per exemple no saben llegir, però si han estat capaços de memoritzar parlaments d’un obra de Molière, o Lorca per exemple, a base de repeticions, creativitat, treball i rigorositat. 

Són capaços de fer substitució de l’elenc i doblar personatges,  comportant un doble esforç i treball per aquest artista, com  recordar quins són els canvis de vestuari i atrezzo.


  1. Què fem en concret?


Fem un treball rigorós, amb cor i passió, intentant deixar fora els estigmes i barreres de la discapacitat, tot i que no sempre es pot. Treballem per aconseguir un nivell òptim de qualitat artística, perquè pugui ser representada per diversos públics, i en teatres convencionals. Un dels nostres punts forts és que tot el col·lectiu que treballa amb nosaltres són professionals de l’àmbit artístic. Tenim, per exemple, una dissenyadora de vestuari del Liceu que col·labora amb nosaltres i altres tècnics egressats de l’Institut del Teatre.  


A l’àrea ARTÍSTICA CREATIVA tenim l’objectiu de:

Desenvolupar les habilitats personals i socials a partir de la pràctica de la disciplina del teatre.


  • Ampliar el repertori de les tècniques d’interpretació a l’escena. 


  • Practicar els diferents gèneres teatrals (comèdia, tragèdia, farsa, etc.)


  • Millorar l’autoestima i l’autonomia personal.


  • Dur a terme la creació d’una  peça teatral i representar-la.


Desenvolupem les capacitats artístiques tenint en compte: 


  1. Les capacitats de cadascú (ja siguin , motores, cognitives, creatives, etc.) 


  2. Treballem amb  les pròpies dificultats  per tal d’augmentar el seu repertori creatiu, ja sigui també a nivell motor, cognitiu, relacional. etc. D’aquesta manera actuen les neurones mirall i les seves capacitats augmenten.


  3. La recerca de personatges es fa amb les improvisacions teatrals, veient el desenvolupament total del personatge en  l’escena.


  4. La distribució de l’espai la fem a través de partitures i reconeixement escènic.


  5. Fem treball col·lectiu i individual a través Coreografies, escenes corals, i treball personal de personatge.


  6. Fem entrenament vocal i corporal.


Alquimistes Teatre demuestra que el arte no solo es una forma de expresión, sino también una herramienta fundamental para construir una sociedad más justa e inclusiva.

Com ho podem veure tota aquesta disciplina artística influeix en la millora del seu benestar, millorant les seves capacitat cognitives, emocionals i físiques. Es desenvolupa la intel·ligència emocional, el treball en equip, la col·laboració, l’empatia, l’assertivitat, la disciplina, la memòria, la concentració, i aspectes que tenen més a veure a les tècniques actorals. 

Per últim, és important mencionar el treball que fan les persones voluntàries i amics i amigues que ajuden a que aquest projecte sigui possible, ja que el finançament no arriba a cobrir les despeses necessàries. 


I no menys important és el públic, sense el qual tot això no podria tampoc funcionar. Quan el públic se n’adona de que hi ha un producte artístic per valorar, per veure i sentir, podem dir que el teatre ha traspassat els límits dels entrebancs de la discapacitat.


Alquimistes teatre organitzem el FITI, Festival Internacional de Teatre Integratiu de Santa Coloma de Gramenet, de manera biennal des de l’any 1999. Va ser el primer festival inclusiu que es va celebrar a Catalunya i ja portem dotze edicions formant part del patrimoni cultural de la ciutat colomenca. La missió del FITI és visibilitzar i promoure als artistes amb diversitat, a lluitar contra l’estigma i les barreres envers la discapacitat. 


El FITI funciona com una plataforma perquè les companyies inclusives puguin mostrar les seves creacions artístiques, de teatre, música, dansa, cinema, circ, així com els nous llenguatges escènics i noves maneres de fer art. Programem espectacles de carrer, de sala,  taules rodones, cercaviles, projecció de pel·lícules, col·loquis, xerrades, tallers, murals, etc.  Ens dirigim a un públic general, familiar, associatiu, així com a la comunitat escolar perquè creiem que és essencial l’educació en valors i el valor de la diferència.


Portem anys treballant per poder fidelitzar el públic. En l'edició del FITI del 2022 hi van assistir 1500 persones. Però no ha estat gens fàcil, ja que mai comptem amb els recursos econòmics ni humans necessaris. Per exemple, cada vegada ens és més difícil mantenir el caràcter d’internacionalitat del festival ni tampoc podem créixer com a festival.


L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet ens ha estat recolzant des de fa 25 anys per dur a terme aquest esdeveniment, però, tot i així, no trobem la participació del sector privat ni de les entitats supramunicipals, com el suport de la Diputació que ens va deixar de recolzar després d'uns anys d'haver-ho fet, o la Caixa Catalunya, que fa 12 anys que va deixar de donar-lo.


Per desgràcia, nosaltres ens trobem en una posició en la qual no podem accedir a les subvencions de l’àrea social, que, com sabeu, s’enfoquen més en l’àmbit assistencial. D’altra banda, l’àrea de cultura té bases reguladores que ens dificulten el poder optar a determinades subvencions.


Som una companyia de teatre de 20 integrants que no tenim l’opció d’anar de gira artística per la resta del territori espanyol, ni menys a nivell internacional, perquè la majoria dels festivals no compten amb el pressupost per mobilitzar a companyies nombroses i nosaltres com a festival tampoc podem donar aquestes mateixes possibilitats a altres companyies.


Malgrat tot, sabem que avui s’estan fent creacions importants, col·laboracions entre artistes amb i sense diversitat funcional, produccions d’alta qualitat artística, s’està donant espais els teatres, tot i que de manera molt aïllada. Volem que es doni cobertura a la inclusió, en tots els teatres,  com a norma  i com a repertori habitual. Reivindiquem la igualtat d’oportunitats com un dret i no un privilegi. Volem que es puguin obrir la mirada i les fronteres entre l’art i la diversitat.


El proper any 2024 es celebrarà la 13a tretzena edició. Complirem 25 anys d’existència, i afrontarem de nou el repte per poder aconseguir els objectius del festival  tenint en compte la manca de finançament. Com a companyia, ens trobem fora del circuit convencional de teatres. En definitiva, necessitem fer les següents reclamacions:


  • Volem més facilitats i oportunitats per optar a les subvencions, com per exemple no entrar en el caràcter competitiu o amb una nova línia de convocatòria tant per les companyies com pels festivals inclusius.


  • Volem suport  per la mobilitat d’espectacles inclusius, ja sigui a nivell nacional com a internacional.


  • Volem apertura a les companyies inclusives al circuit cultural convencional ja sigui dels teatres com els festivals.


  • Volem més cobertura dels medis de comunicació.


  • Volem la presència i recolzament del sector públic i privat.


  • Volem el suport de les institucions supramunicipals, ja que no donem a l’abast amb només el suport de l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet.


  • Recuperar la col·laboració i generar sinergies amb l’Institut del teatre, el Mercat de les Flors, el Teatre Nacional, etc.


  • Volem professionalitzar a les persones amb diversitat funcional que treballen en les arts escèniques. Ja sigui crear un nou espai perquè puguin estudiar l’ofici de manera professional. 


  • Volem recolzament econòmic per la contractació tant de professionals de l’àmbit artístic com educadors i/o monitors. 


  • Creiem que com a societat tenim un deure amb els col·lectius més vulnerables. La diversitat sense dubte enriqueix a la comunitat. Hem de lluitar per una societat més justa i igualitària, i perquè ningú es quedi fora: ni jo, ni tu i ni ningú.


Moltíssimes gràcies per la vostra atenció.






27 visualizaciones0 comentarios

Entradas recientes

Ver todo

Comments


bottom of page