El voluntariado inclusivo aporta muchos beneficios para la entidad, de ahí que sea necesario trabajar la gestión de estos equipos para garantizar que todo el mundo tiene las mismas oportunidades para acceder.
La actividad del voluntariado de las entidades implica la participación activa de la ciudadanía en problemáticas que afectan a diferentes ámbitos de la vida. La aportación de estas personas tiene un impacto positivo sobre todo el resto de la sociedad, de forma más o menos directa. Esta aportación es muy enriquecedora, pero lo será más cuanto mayor diversidad de perspectivas represente.
Desde el voluntariado, las entidades tienen la posibilidad de promover la igualdad de oportunidades, gestionando sus equipos de una forma inclusiva y estableciendo prácticas y protocolos que garanticen un acceso igualitario a su cuerpo de voluntariado y un ambiente acogedor en el desarrollo de las sus tareas.
La gestión inclusiva del voluntariado permite promover que todas las experiencias son válidas y que todo el mundo tiene la capacidad de ayudar e influir en la sociedad si lo desea. Es por esta razón que ECOM ha elaborado la guía práctica 'Gestión inclusiva del voluntariado', cuyas claves se recogen a continuación con el ánimo de servir a ayudar a las entidades a aplicar la accesibilidad en la gestión de sus voluntariados.
Sobre l’accessibilitat
Un espai, bé, entorn, producte o servei és accessible quan permet l’accés, comprensió, utilització i gaudi de manera normalitzada, còmoda, segura i eficient a totes les persones, sense excepció. Es tracta d’un dret bàsic, però encara avui hi ha molts sectors o espais on no es respecta, obstaculitzant la igualtat d’oportunitats a la societat.
A més, per a les entitats, dissenyar un programa de voluntariat amb criteris d’accessibilitat no és només una qüestió de drets, sinó que a més permet ampliar el públic al qual es dirigeix, diversificant-lo al seu torn.
Segons la guia d’ECOM, hi ha tres tipus d’accessibilitat: física, cognitiva, i sensorial.
Amb tot, l’accessibilitat ha de ser total, és a dir, no es pot trencar l’anomenada “cadena d’accessibilitat”, el que vol dir que l’aproximació, accés, ús i sortida de tot espai o recinte s’ha de poder donar amb independència i sense interrupcions. Si alguna d’aquestes fases falla, es trenca la cadena d’accessibilitat i l’espai o servei esdevé inaccessible.
Com garantir l’accessibilitat física
L’accessibilitat física fa referència a que totes les persones poden desplaçar-se per l’espai de manera lliure, sense barreres que impedeixin o dificultin la mobilitat. En aquest sentit, per a que el voluntariat d’una entitat sigui considerat accessible físicament caldrà que la seu d’aquesta i els espais on es desenvolupin les activitats tinguin en compte:
Les barreres arquitectòniques: que no n’hi hagi o que existeixin recursos per a superar-les i que aquests estiguin en bon estat.
L’amplitud de les portes: han de mesurar un mínim de 80cm.
L’organització de l’espai: tots els elements han de permetre el pas de tothom, permetent l’ús de l’espai segons els interessos, i no les necessitats, de cadascú.
L’alçada dels objectes: cal que permetin el seu accés a tothom, en la mesura del possible.
Els lavabos: han de permetre la maniobra i comptar amb suports.
El transport: cal facilitar informació sobre el transport públic accessible més proper a l’espai de l’acció.
Alguns recursos per a l’accessibilitat cognitiva
Que un espai o servei sigui cognitivament accessible significa que la informació i instruccions necessàries són fàcil d’entendre, independentment de la forma de comprensió o processament de cada persona. Per a assegurar una accessibilitat cognitiva a l’activitat voluntària es poden seguir aquestes dinàmiques:
Anticipar funcions i tasques: detallar com serà l’acció voluntària amb tot l’equip, oferint instruccions de manera seqüencial i progressiva.
Ús d’un llenguatge planer: evitant les paraules tècniques, i utilitzant criteris de la lectura fàcil en les comunicacions escrites.
Reforçar els textos amb imatges: permetrà a l’equip una doble entrada cognitiva i recordar millor la informació.
Senyalitzar de manera clara: en espais visibles a totes les alçades.
Acompanyar sense sobreprotegir: caldrà preguntar a la persona què necessita i actuar d’acord les seves indicacions, i respectar sempre els temps d’aprenentatge i els ritmes de cadascú. Si cal, se li pot assignar un mentor o mentora que ajudi a crear un espai segur que fomenti l’autonomia de la persona.
Treballar per l’accessibilitat sensorial
L’accessibilitat sensorial d’un espai o servei fa referència al fet que la comunicació i percepció de la informació és fàcil per a tothom, accessible en igualtat de condicions. Hi ha algunes qüestions que l’entitat por treballar per tal de garantir aquesta mena d’accessibilitat en el seu voluntariat:
Il·luminar i sonoritzar bé els espais: cal evitar ombres que dificultin la visibilitat i assegurar-se que el so és de qualitat.
Mantenir el contacte visual i reforçar la comunicació no verbal: caldrà evitar cobrir la boca per a facilitar la lectura labial i complementar la parla amb gestos.
Subtitular i implementar l’audiodescripció i comptar amb intèrprets de llengua de signes i indicacions en Braille si s’escau i és possible.
Dissenyar textos i comunicacions que facilitin l’entesa: fonts com l’Arial o l’Helvètica, amb un mínim de 12 punts, poden ser útils, i dissenyar les comunicacions amb un contrast alt de negre sobre blanc, també.
Incloure la descripció de les imatges a les diferents comunicacions.
Oferir indicacions concretes: tant de la informació prèvia a l’activitat com dels canvis que es vagin produint.
Pla de voluntariat accessible
Totes aquestes eines i recursos han d’aplicar-se de manera transversal. Pot ajudar incloure l’accessibilitat al propi pla de voluntariat de l’entitat, garantint l’accessibilitat en totes les fases de la gestió del voluntariat.
El recurs ‘Guia per fer un pla de voluntariat accessible’, de Xarxanet, recull les claus per fer això, extretes de la guia ‘Com fer accessible el teu pla de voluntariat’, de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS).
コメント